Antioxidáns saláták az ősz színeiben

Foglalás

Gitárest

Minden csütörtökön 20:00-22:00-ig

Részletek »

Retro Video Disco

Minden szombaton 22:00–04:00-ig.

Részletek »

Meghitt vacsora kettesben

Ha csak VELE töltenéd az estét

ASZTALFOGLALÁS »

Csábító ízek

Nemzetközi és magyaros ételek

ÉTEL ÉS ITALAJÁNLATUNK »

Ypsilon Café & Club

Péntek karaoke, szombat video disco! Gyere!

RÉSZLETEK »

Színes koktélok

A jó hangulatért

ITALLAP »

Céges rendezvények

Kérje ajánlatunkat!

AJÁNLATKÉRÉS »
| Szerző: Ypsilon Café

Antioxidáns saláták az ősz színeiben

A nyár véget ért, de Te csak salátázz tovább. Az antioxidánsokra az ősz beköszöntével épp úgy szükséged van, mint a melegebb évszakokban. Az antioxidáns saláta épp ezért nem szezonális étel. Most elmeséljük, miért jó a hidegebb évszakok beköszöntével is salátáinkkal kényeztetni magad. 

Antioxidáns saláták az ősz színeiben

A zöldség-/gyümölcsfogyasztás egészségre gyakorolt hatása jól ismert. Az antioxidánsokról is sokat hallunk, például azt, hogy nagy szerepük van a szabad gyökök semlegesítésében. De hogyan is működik pontosan ez a küldetés?

Mit tud az antioxidáns?

Az antioxidánsok a szervezet számára fontos vegyületek. Hasznosságuk abban rejlik, hogy az energiatermelő anyagcsere-folyamatok (oxidáció) melléktermékeként kialakuló szabad gyökök nem kívánt hatásaival szemben védenek. A szabad gyökök olyan speciális, káros molekulák, amelyeket szervezetünk igyekszik hatástalanítani. Úgy kell őket elképzelnünk, mint kémiai támadást testünk sejtjei ellen. Ha a szabad gyökök jelenléte túl erős, a szervezet védekezőképessége gyengül, és káros hatások jelentkeznek, vagyis előbb-utóbb megbetegszünk. Részben a szabad gyökök számlájára írható a daganatos betegségek kialakulása, a szív- és érrendszeri panaszok vagy épp az öregedés, de sok más egészségi problémáért is felelősek lehetnek. Az antioxidánsok elsősorban védenek az úgynevezett oxidatív stressz ellen, ami egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy hatástalanítják a táplálékok lebontása során létrejövő szabad gyökök egészségkárosító hatását. Úgy is mondhatnánk, hogy az antioxidánsok segítenek abban, hogy egészségesek maradjunk.

Antioxidáns saláta: egészséges kényeztetés

Az Ypsilon Caféban ezt a szerepet szem előtt tartva alkottunk három salátát is neked telis tele antioxidánssal. Egészséged zálogát eheted natúr, illetve csirkével vagy lazaccal – kedved és ízlésed szerint.

A változatosságot az az egyszerű tény garantálja, hogy meglehetősen sokféle antioxidánst ismerünk. Az elsődleges antioxidánsok a „harcosok”, melyek aktívan teszik a dolgukat, a másodrendűek a háttérből segítik előbbiek hatását. Az antioxidánsokra is igaz az, ami a hasznos tápanyagok többségéről elmondható, hogy természetes előfordulásukban fogyasztva ajánlottak leginkább. A kapszulás változatok hatása nem egyértelmű, a táplálékkal bevitt antioxidánsok fogyasztását viszont kifejezetten javasolja a táplálkozástudomány. Mondhatnánk, hogy melegen ajánlott, de salátáinkat inkább szobahőmérsékleten tálaljuk. ;-)

Antioxidáns a C-, az A- és az E-vitamin, a karotinoidok és a flavonoidok, utóbbi esetén több ezer féle vegyületről beszélünk. Az antioxidánsok vállvetve, egymást is védve óvják az egészségedet. Hatásmechanizmusuk, hasznosságuk részletezése meghaladja ezt a bejegyzést. A C-vitamin multifunkciós; amellett, hogy direkt módon is fontos antioxidáns, a többi antioxidáns regenerációját is segíti. Az E-vitamin a telítetlen zsírsavak és antioxidánstársai oxidációját gátolja, ezzel csökkenti a szívinfarktus, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Az A-vitaminok és a karotinoidok az oxigén-szabadgyökökkel szemben védenek.

A művészlelkű antioxidáns

A flavonoidok többek között a C-vitamin védőbástyái, antioxidáns tulajdonságuk mellett pedig természetes színezőanyagok is, vagyis nagy szerepük van abban, hogy milyen színű egy zöldség vagy egy gyümölcs, nekik köszönhető tehát, hogy antioxidáns salátáink amellett, hogy egészségesen tartanak – jól is néznek ki, és biztosan színt visznek a komorabb, őszi hétköznapokba is.

Te melyiket kóstolnád meg?


Ízek és élmények találkozása

Ypsilon Café & Club

Nemzetközi és magyaros ételekkel, változatos italkínállattal várjuk kedves vendégeinket. 

Nálunk mindenki megtalálja a kedvére való programot! Péntekenként karaoke partyval várunk, szombaton retro discoval. A vasárnapi családi ebédekhez pedig játszósarkot biztosítnunk a gyerekeknek, alkalmanként gyerekprogramokkal.

Képek az étteremről, programjainkról és kedves vendégeinkről. Jó nézegetést :-) 

Tökéletes nyári program egy ebéd az Ypsilon Caféban

Ha kitör a vakáció, és eljön a szabadság ideje, a családi összejövetelekre is több idő jut. Használd ki a szabad órákat, és töltsd a családdal az Ypsilon Caféban. 

Étlapunk kedvencei

Időről időre megújuló étlapunkat úgy próbáljuk összeállítani, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Egyes vendégeink inkább a nehezebb, magyaros ételeket kedvelik, míg mások a könnyebb, szárnyas ételeket, salátákat preferálják.

Tökéletes éttermi élmény

Egy felszolgáló második otthona az étterem, ahol dolgozik. Feladata, hogy a vendég tökéletesen elégedett legyen az étterembe lépés pillanatától egészen addig, amíg becsukódik mögötte az ajtó. Ez az időszak a rengeteg feladaton túl – teríték, udvarias kiszolgálás, kifogástalan ételek, stb. – magába foglal egyfajta “lelki segítségnyújtást” is. Mit is jelent ez?

Ribeye érlelőhűtőben - étterem Budapest

Sokszor van úgy, hogy egy étlapon található étel megnevezéséből egyáltalán nem tudunk rájönni, hogy valójában mit is takar a név. Nem szégyen ez, hiszen, ha nem járunk túl sűrűn étterembe, akkor nem kell, hogy tisztában legyünk ezekkel a kifejezésekkel. Kérdezzük meg bátran a pincéreket, ők készséggel segítenek ebben is. Azért, hogy felszolgálóink dolgát kicsit megkönnyítsük, íme néhány gondolat arról, hogy mit is takar a ribeye kifejezés.  

További hírek
New York Café TripAdvisor