Ypsilon Café Étterem

Gasztroblog, receptek

2012. január 16.

Januári ajánlatunk átlagos, szürke hétköznapokra készül, de szükségünk van mégis egy kis változatosságra. Nagy közönségkedvencünk egy isteni házi paprikás csirke nokedlival. Mit tehetünk, hogy valóban házi ízeket kapjunk?

Hozzávalók 4 személyre:

2 kisebb vagy 1 nagyobb csirke (összesen 1,2-1,3 kg)

1 nagy fej hagymapaprikás csirke galuskával

1 zöldpaprika

1 paradicsom

2 evőkanál olaj vagy zsír

1 kávéskanál enyhén csípős pirospaprika

3+1 dl tejföl

A galuskához:1 tojás2-3 dl tej

1 csapott mokkáskanál só

25 dkg liszt

3 dkg margarin

Elkészítés:

 A csirkét gondosan megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát, paradicsomot megmossuk, a paprikát kicsumázzuk, negyedeljük, a paradicsomot meghámozzuk, felkockázzuk.

 A zsiradékot felforrósítjuk, dobjuk rá a hagymát, 1 percig pirítjuk , majd fedő alatt,  mérsékelt tűzön pároljuk puhára . Húzzuk le az edényt a tűzről, keverjük a hagymához  a pirospaprikát, öntsük fel 1 dl vízzel, megsózzuk, tegyük vissza a tűzre, s 2-3 percig forraljuk. Tegyük bele a csirkehúst, adjuk hozzá a zöldpaprikát, paradicsomot, majd fedő alatt, lassú tűzön, puhára pároljuk - ha elfőné  levét, pici vízzel pótoljuk.

  Vegyük ki  a zöldpaprikát, és rövid lére forraljuk. Adjuk hozzá  a tejfölt (nem keverjük, csak rázogassuk a lábast, nehogy összetörjön a hús!),  4-5 percig lassú tűzön forraljuk, majd tartsuk melegen.

 A galuskához felforralunk 3 liter vizet 1 evőkanál sóval. Míg a víz felforr, a tojást keverjük el 1 dl tejjel és a sóval, majd öntsük a liszthez, keverjük össze, és még annyi tejet adjunk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk. Pihentetés nélkül, kisebb adagonként lyukacsos galuskaszaggatóval  gyors mozdulatokkal beleszaggatjuk a forró vízbe. 

 Ha a galuskák feljöttek a víz tetejére szűrjük le őket  és tálra szedjük. A vajat vagy margarint forrósítsuk fel,  locsoljuk a galuskára, és keverjük össze.  A galuskát külön tálban kínáljuk a maradék tejföllel meglocsolt csirkedarabokhoz. Fejes salátával kítűnő.

 


 

2011. december 19.

 Izgatottan készülünk az ünnepi menüsorral. A karácsonyi pulykát kicsit másképp készítenénk idén, mint a hagyományos recept szerint. Bár a gesztenyés töltelék elmaradhatatlan, de  a hozzá készített paradicsomos mártás különlegesebbé teszi.

 

A recept 8-10 személyre:

1      bébipulyka

1kg  gesztenye

500g darált sertéshús

100g vaj vagy margarin

200g füstölt szalonna

150g olaj

3      zsemle

3      tojás

1l     tej

1dl   tejszín

1kk  szárított majoranna, őrölt szerecsendió, só, bors

A mártáshoz: 1ek. liszt, 1-2ek. paradicsompüré, petrezselyem